מה הם תרחישי ייחוס ומה הם השלבים שהם מכילים?
תרחישי ייחוס הם תסריטים שנועדו לדמות מצב חירום ואת ההשלכות שלו על פעילותה של חברה, עובדיה או כלל האוכלוסייה במקרה של אסון בהיקף לאומי. תרחישי ייחוס יכולים להתייחס לארגון מסוים או למדינה כולה. ניהול מצב החירום מתרחש באמצעות מעגלי ביטחון שנקראים PDS ומתבסס על מעגלי חירום, חמישה במספר, מההכנות במצב שגרה עד מצב החירום בפועל והמעבר שלו ל"שגרה" בעצמו במקרים קיצוניים.
PDS: המודל המעגלי
כדי להתמודד עם מצבי חירום ולדמות לבנות תרחישי ייחוס נהוג לחלק את ההיערכות לחמישה מעגלים שכל אחד מהם קובע רצף פעולות ונהלים משלו. המעגל הראשון הוא שלב השגרה הרגילה בה אנחנו חיים במשך רוב הזמן, המוכות בזמן שגרה צריכה להתבטא בהפצת מידע לאוכלוסייה המיועדת ונהלים שגרתיים. המעגל השני מתייחס להכנה למצב חירום, זהו מצב שמתייחס למידע מודיעיני או התראות לגבי אסון טבע או פריצת עימות צבאי. המעגל השלישי זהו מצב החירום בפועל, למשל סופה מתקרבת, רעידת אדמה או התקפת טילים, המעגל הרביעי מדברים על התפקוד של בעלי התפקידים שצריכים לסייע במצב זה כמו גורמי סיוע ממלכתיים ועירוניים והמעגל החמישי מתייחס לאסטרטגיות שנדרשות כדי לסיים אותו והסדרת המצב בתנאי אי ודאות זמניים או מתמשכים, לפי המצב בפועל.
היכנסו וצפו! כיצד לבנות תכניות ביטחון ואבטחה:
מאסונות טבע ועד עימותים צבאיים
כשמדברים על תרחישי ייחוס אפשר לייחס לנושא את כל התרחישים האפשריים החל ממלחמות, אינתיפאדות, אסונות טבע וגם לתרחישים קטנים ונקודתיים יותר למשל פגיעה בכור גרעיני, פגיעה בתעשיית הטילים או בחיל האוויר. גם לחברות יכולים לקרות מצבי חירום כמו במפעלים לזיקוק נפט בעת דליפה או אסון טבע. מפעלים כאלה מהווים יעד מובהק לפעולות טרור בגלל הרגישות שלהם לשריפה ולכן גם עליהם להיות ערוכים בהתאם למצבים כאלו.