מאז ועד היום
עוד משחר ההיסטוריה האנושית הנושא של הבנת החלומות שאותם חולמים, זכה להתעניינות רבה הן בקרב אנשי המדע והן בקרב אנשי המיסטיקה מכל הדתות והעמים. גם בתורה היהודית ובקבלה ישנה התייחסות נרחבת לחלומות של האנושות. במהלך החלום, הנשמה של האדם עוזבת לזמן מה את הגוף ועולה לעולמות עליונים. שם, לצד המלאכים והמדריכים רוחניים היא זוכה לריפוי ולהדרכה – כיצד האדם צריך להמשיך בחייו הגשמיים. החלום הוא תופעה כלל אנושית החוצה תרבויות וזמנים וכיום היא אפילו נמצאת במרכז החקר בתחום הפסיכואנליזה המערבית המודרנית.
מה זה בכלל
פירוש חלומות או בשפה המקצועית – אוניירוקריטיקה, זה הליך הענקת משמעות לחלום הבוחן את הסמלים ואת המידע שמקבל האדם במהלך השינה. סמלים אלה יכולים לרמוז על מצבו הנפשי והבריאותי שכן להדריך אותו כיצד לנהוג בסיטואציה זו או אחרת. השורשים של תופעת פירוש חלומות נמצאים אי שם ביוון ובמצריים העתיקה, שם הם נחשבו לאמצעי תקשורת עם כוחות העל טבעיים.
קבלה יהודית
במקורות יהודים ובקבלה ישנם אזכורים רבים של פירוש חלומות וחלומות בפרט. בספר בראשית יוסף מתואר כפותר חלומותיו הנבואיים של פרעה. בספר דניאל מסופר על דניאל כפותר החלומות של נבוכדנצר מלך בבל. בתלמוד הבבלי נכתב: "חלום שלא נפתר – הריהו כאגרת שלא נקראה". הרבנים היהודיים תמיד ייחסו חשיבות רבה לחלומות האדם, בהם הם ראו נבואות הנשלחות אל האדם על ידי מלאכים וישויות עליונות. מה שכן, פירוש חלומות לפי הקבלה שונה מפירוש חלומות רגיל כיוון שהוא מתייחס לספירות השונות ולמלאכים המייצגים אותם ומציגים בפני האדם סמלים אלה ואחרים.
סוגי חלומות
הקבלה היהודית וגם הפסיכואנליזה המערבית המודרנית עושה הבדלה בין סוגי החלומות השונים שאנו חולמים. שלושת הסוגים העיקריים הם: חלק דמיוני – המתרחש בשליש הראשון של החלום ובמהלכו מוחו של האדם מתרוקן מפחדים וממתחים, חלק אמיתי – המתרחש בשליש השני של החלום ונושא עימו אינפורמציה נבואית חשובה עבור האדם המופיעה בתור סמלים שונים, חלק שלישי – מועד החלום – המתרחש בשליש האחרון של החלום והוא למעשה החלק החשוב ביותר בחלום. בדומה לסוג השני, גם בסוג השלישי יש המון מסרים אותם כדאי לפענח.