ליקויי למידה או כפי שהדבר מכונה בצורה מקצועית – לקות למידה הם קשיים התפתחותיים הפוגעים בתיפקודי הלמידה הבסיסיים כגון קריאה, כתיבה וחישובים שונים. ליקויי למידה מעכבים את האדם מלהתפתח כפי שצפוי מאדם בגילו במנת המשכל שלו והשכלתו. יש המחשיבים במסגרת ליקויי למידה את הדיסלקציה, הדיסגרפיה והדיסקלקוליה ויש המוסיפים לרשימה זו גם בעיות בהקשבה, דיבור והמשגה.
איך זה קורה?
ליקויי למידה נובעים מגורמים פנים מוחיים-התפתחותיים ולכן צפוי שהקושי יימשך לאורך החיים כולם. יש מקרים שבהם לאדם אחד יכול להיות יותר מקושי אחד המפריע לו להתפתחות הנורמאלית שלו. אבחון של ליקויי למידה הוא משמעותי מאד ויש שוני בין האבחון בכל גיל.
אבחון ליקויי למידה בגילאים שונים
כדי לוודא כי אדם מסויים (לא משנה האיזה גיל) הוא בעל ליקויי למידה, יש לעשות מבדקים ואבחונים על מנת לגלות זאת ועל מנת להתחיל ולטפל בכך. לקבוצות גיל שונות קיימות בחינות שונות לאבחון ליקויי למידה והם משתנות מגיל לגיל:
בגיל הרך – כשיש חשש שהילד הוא בעל ליקויי למידה בגיל הרך על ההורים או הגננת להפנות את הילד לאבחון של פסיכולוג חינוכי של הרשות המקומית או של צוות מומחים התפתחותיים – רפואיים, פסיכולוגיים או פרא רפואיים במרכזים להתפתחות הילד.
בבתי הספר היסודיים – במקרה לחשש של ליקויי למידה אצל ילדים בגיל בית הספר היסודי על ההורה לפנות למורה התלמיד. המורה יבצע התערבות חינוכית בכיתה כדי לבדוק את האפשרות שאכן מדובר בליקויי למידה וכיצד לסייע לתלמיד.. המורה מתייעץ עם צוות בית הספר המקצועי וניתנת להורים האפשרות לשלוח את הילד לייעוץ בשירות הפסיכולוגי אן לעשות מבחן דידקטי בשירות הפסיכולוגי החינוכי או הפרטי.
בגיל החטיבה והתיכון – במקרה לחשש של ליקויי למידה אצל ילדים מכיתה ז' יש לפנות למאבחן פרטי. משפחות עם קשיים כלכליים מוכרים יוכלו לקבל סיוע ממשרד החינוך עבור אבחונים לקראת מבחני הבגרות שעל הילד לעבור.
אבחון במסגרת עירונית
חשוב לדעת, כי יש רשויות מקומיות שפיתחו מערכות איבחון לבלי ליקויי למידה ומומלץ לבדוק את הדבר במועצה המקומית שבה אתם מתגוררים.